Йончева изкара запис, обвини Банов в корупция 30.01 | 13:30

Аудиото е скалъпено, ще съдя всеки, който мога, закани се министърът на културата

От iNews.bg

Говорителят на Парламентарната група на "БСП за България" Елена Йончева обяви, че е разкрила нова афера във властта. На пресконференция тя излъчи запис, който показва как Боил Банов, в качеството си на заместник-министър, през 2016 г. "опрощава" поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като дава указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет как да бъдат подправени документите. Строителният обект, за който става въпрос, е "Ларгото", културно-комуникационен комплекс "Сердика" 2-3 етап.

"Ало Банов съм" е пример за това как днес функционира българската държава", заяви Йончева. Тя добави, че записът е направен от служител на Министерството на културата, който е присъствал на разговорите. "Направен е, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и са предполагали, че един ден може да послужи за тяхна защита", каза още Йончева.

Тя уточни, че Банов разговаря по телефона с независимия надзор как да бъдат подправени документите, за да не си прибере държавата сумата от 700 хил. лева. "Банов разговаря отново по телефона и с ръководителя на проекта от страна на частната фирма-строител и се договарят как да синхронизират подправянето на тези документи", обясни още говорителят на БГ на БСП.

Ще подготвим сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото това e злоупотреба с европейско финансиране. Всичко, което е показано в записа се потвърждава от документите, които анализирахме. Това каза народният представител Пенчо Милков. Той добави, че  има и доклад на АДФИ, който установява груби нарушения в процедурата по обществената поръчка. Милков каза още, че ако прегледаме внимателно договора между министерството и фирмата, и анекса към него, се вижда, че освен опростената неустойка от поне 700 000 лв., възложителят е трябвало да потърси и допълнителна сума от поне 315 000 лв., която е гаранцията за изпълнение. "Няма как всичко това да се е случило без знанието на МРРБ, защото то е управляващият орган", заяви още депутатът. Той попита европейска или антиевропейска партия е ГЕРБ и заяви, че действията на правителството на Борисов са антиевропейски.

"Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление, защото това е поредният случай на манипулиране на условията на обществена поръчка", заяви народният представител от БСП Димитър Данчев. Той припомни, че така е била изкривена и поръчката за строителството на ул. "Граф Игнатиев" и градинката пред храма "Св. Седмочисленици". "Спомня ли си някой времето, в което г-н Банов обясняваше, че по независещи от него причини осветлението на обекта не работи, има изпочупени плочки, както и проблеми с отводнителната система? От представения сега разговор става ясно, че той е знаел от първа ръка за проблемите при строежа, но вмeсто да защитава интересите на държавата, той защитава частния изпълнител", категоричен бе Данчев. Той добави, че ако възложител на поръчката бе частна фирма, тя не само щеше да следи за качественото изпълнение на обекта, но и да иска получаването на предвидените в договора неустойки.

Според обвинения Боил Банов обаче става въпрос за скалъпен аудиофайл. "Записът на Йончева е евтин компромат. От хилядите оперативки, които съм правил, вероятно могат да се скалъпят още 56 записа", каза министърът на културата на пресконференция в Министерски съвет. Той нарече информацията, изнесена от Елена Йончева "помия на посредствеността", предаде БГНЕС.

"От 4 години ме рекетират със записи. Никакви пари не са опростени. За всички закъснения по проекта за "Ларгото” са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в МК ме рекетира 4 години. Готов съм да заведа дела срещу Ангелов, срещу всеки, срещу тази депутатка, как ѝ беше името”, заяви пред медиите Банов.

В отговор на въпрос на БГНЕС министърът на културата каза, че е готов с оставката си. "Подавам оставка – не съм я разписал, но ще я разпиша, премиерът ще прецени, коалиционното правителство ще прецени. Аз не съм се родил министър. Ще подам тази оставка не от чувство за вина, а напротив – така се прави”, заяви Банов.

"Няма опростени средства. Ще съдя който мога", заяви още той. "Към мен рекет, сплашване не минава. Никога не е минавал и никога няма да мине независимо какво правя в тоя живот", заяви още Банов. И добави, че не приема този опит за гавра.

Водещи

Най-четени