Йордан Лечков се отказва от адвоката си 03.09 | 12:06

Съдът не даде ход на делото по обвинение за злоупотреба със служебно положение срещу бившия кмет на Сливен

От Кремена Бедерева

Окръжен съд-Сливен не даде ход на делото срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, съобщи за БТА говорителят на съда Мартин Данчев.

Заседанието е отложено за 4 октомври, защото Лечков се е отказал от защитата на настоящия си адвокат Руси Големанов и е поискал да му се даде възможност да си осигури друг. Неговият защитник Руси Големанов е заявил, че му предстои пенсиониране и затова не може да се заеме със защитата на бившия сливенски кмет.

Делото бе по обвинение за злоупотреба със служебно положение. Според обвинението бившият кмет на Сливен Йордан Лечков се е обадил на директора на Трето основно училище в Сливен, за да го накара да прекрати договор с фирма, която е извършвала ремонт на оградата на училището.

Срещу бившия кмет има заведени общо пет дела, но останалите се гледат от съдилища извън Сливен, защото местните магистрати подадоха отводи.

Ако вината на бившия кмет бъде доказана, той може да получи до 3 години лишаване от свобода или административна санкция.

През юни месец Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Йордан Лечков по дело за търговия с влияние. Бившият кмет на Сливен бе обвинен в това, че през 2005 година е поискал и приел 5000 лева от местния бизнесмен Илия Георгиев Манастара. Според прокуратурата парите са били под формата на дарение за общинския футболен клуб "Сливен", а в замяна Лечков е обещал да упражни влияние при решение за прокарване на водопровод, който така и не е реализиран.

Водещи

Най-четени