Йордан Цонев: Бойко Борисов е мутра 31.10 | 15:18

Комисия ще проверява грубото кадруване в администрацията при управлението на ГЕРБ

От Мая Александрова

Мнозинството в парламента реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и други държавни структури при управлението на ГЕРБ.

186 депутати гласуваха "за", без нито един "против" и един "въздържал се", съобщи БТА.

Лютви Местан направи преглед на партийните "метли" през българския преход, като отбеляза, че изключение има през 2001 г. при НДСВ, заради възпитанието на лидера им, тогава Симеон Сакскобургготски.

При управлението на Тройната коалиция след това също не е било възможно да има "метла". В коалиция тогава бяха НДСВ, БСП и ДПС.

Лидерът на ДПС посочи, че новата чистка е била през 2009 г., когато ГЕРБ идва на власт.

"Ще призная, ГЕРБ осъзнаха една много проста, но много важна истина - една партия може да се появи и по стечение на обстоятелствата, но оставането в политиката минава през изграждането на партийни структури по вертикала и хоризонтала", отбеляза Местан.

По думите му ГЕРБ са осъществили партийното си строителство по един порочен начин като са допуснали смесване на партийното с държавното начало.

"Първо трябва да изгоним Бойко Борисов от държавата, защото той е мутра", призова депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Казвам го от тази трибуна и изобщо не се притеснявам, подчерта той.

Той попита кой навремето създаде СИК. "Един физкултурник управлява 4 години държавата и службите за сигурност", продължи Цонев.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се защити с мотива, че личните нападки при дебата са надминали всякакви граници на толерантност и уважение. Цветанов призова към помирение между политическите сили, за да не се преминават границите на невъзможност за общуване по важни за бъдещето на България теми.

От своя страна депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев попита кога е бил откровен Цветан Цветанов.

"Сега, когато иска помирение, когато е в ъгъла, или, когато от тази трибуна лично "разстрелваше", когато уволни 22 директори на областни дирекции", попита риторично Добрев.

Колегата му Антон Кутев припомни с ирония, че когато беше премиер, Бойко Борисов за малко щеше да стане и член на Съюза на художниците. "Цялата ценностна система на цялото съсловие се обръща", заключи той.

Водещи

Най-четени