Йотова: Апостоле на свободата, твоите завети звучат сякаш за нас са писани 18.07 | 13:48

Разделението е сложило тежък отпечатък върху институциите, отбеляза вицепрезидента

От iNews.bg

"За да бъде България на Левски, трябват честни, достойни и принципни хора. Хора, които не измерват себе си в пари и не участват в платен героизъм и лицемерно родолюбие.” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на град Левски, където бе отбелязана 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Илияна Йотова припомни, че на този ден изпълняваме свята традиция – да заведем децата пред паметниците на Васил Левски и да обясним какво е да обичаш родината си, да се бориш за свободна и независима България. "Днес е ден за разговор с Апостола на свободата. Апостоле, изпълни се мечтата ни да имаме държава. Но държавност ни липсва. Трудно се намират хора, държавници, които намират значение в тази дума, а още по-трудно се борят за нея. Твоите завети звучат сякаш за нас са писани”, каза вицепрезидентът. Според Илияна Йотова 180 години по-късно имаме нужда от силни хора - не само лидери, а водачи, и е пораженчество да мислим, че сме изпълнили националните цели и нямаме кауза.

"Разделението е сложило тежък отпечатък върху институциите. Клетвите за единодействие са пред камерите, а после делата ги унищожават и раждат недоверие. Противопоставянето не ражда развитие, омразата не може да сплотява”, категорична беше Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента бъдещето на България изисква да кажем честно как ще живеем през следващите години. "Ще има ли работа и перспектива за младите българи, за да спрем "изтичането на нацията"? Ще се справим ли в действителност с корупцията, която обезверява и плаши предприемчивите хора? Каузата вече е да преодолеем нихилизма и недоверието, да изградим съгласие въпреки различията”, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че Дякона присъства като икона навсякъде около нас – в народната признателност и в представите ни за вечност.

"Никой не дръзна през годините да оспори неговия образ, каквато съдба сполетя други герои. Мнозина искат и днес да го сложат на ревера си като знак за собствения си патриотизъм, в който не вярват, но обичат често да говорят. А имаме право да го наричаме свой и наш, ако можем да проумеем и изпълним завета за себеотрицание, саможертва, вярата в хората и бъдещето на България”, каза Илияна Йотова.

След края на тържествената програма по повод годишнината, вицепрезидентът участва в шествие до паметника на Васил Левски, където поднесе венци и цветя.

Водещи

Най-четени