Йотова: Благодарение на Кирил и Методий сме е в ядрото на цивилизацията в Европа 11.05 | 16:32

Над 300 млн. души в света днес пишат на кирилица, подчерта вицепрезидентът

От iNews.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие в церемонията по повод патронния празник на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и деня на равноапостолите – 11 май. Преди официалното тържество вицепрезидентът се срещна с ректора на висшето училище проф. Бонджолов. Те обсъдиха проблемите пред българското образование, както и трудностите пред сънародниците ни, желаещи да изучават български език извън страната.

След иконата на светите братя и знамето на университета, вицепрезидентът и останалите официални гости взеха участие в шествие до паметника на Св. Св. Кирил и Методий. Илияна Йотова записа и своето послание в книгата на почетните гости на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

В приветственото си слово Илияна Йотова заяви, че България е в ядрото на европейската цивилизация и припомни, че благодарение на свещеното дело на братята Кирил и Методий над 300 милиона души в цял свят пишат на кирилица, а над 15 млн. говорят български. "Вече 10 години след присъединяването на България към Европейския съюз, кирилицата е една от трите официални азбуки на общността", добави още тя.

Основен акцент в речта на вицепрезидента бе обръщението й към младите хора и студентите. "От вас зависи развитието не само на страната ни, но и на света", каза Илияна Йотова.

Проф. Анчо Калоянов подари на вицепрезидента том от най-новата си книга "Славянска православна цивилизация", а ректорът проф. Бонджолов връчи на Илияна Йотова почетния знак на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Водещи

Най-четени