Йотова ще преговаря в Украйна за изучаването на български от малцинството ни 02.10 | 12:52

Вицепрезидентът ще посети районите с наши сънародници в страната

От iNews.bg

От 3 до 5 октомври вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в Украйна. В рамките на визитата Илияна Йотова ще посети украински населени места, в които живеят компактни общности от български произход. Във водената от вицепрезидента делегация участват представители на бесарабските българи в България.

Сред основните теми на разговорите на Илияна Йотова ще са гаранциите от страна на украинската държава за изучаването на български език, създаването на бизнес контакти, осигуряването на възможност за обучение и работа в България. Илияна Йотова очаква от българската общност в Украйна да постави своите проблеми, за да може българската държава адекватно да отговори на нейните потребности.

В сряда, 3 октомври, Илияна Йотова ще бъде в селата Задунаевка и Заря, където ще разговаря с кметове, представители на български дружества и на неделни училища от региона. В късния следобед, във Всеукраинския център за българска култура, е планирана среща на вицепрезидента с българската общност в град Одеса.

В четвъртък, 4 октомври, Илияна Йотова ще посети селата Бановка, Криничное и Лошчиновка. По-късно същия ден в Измаилския държавен университет вицепрезидентът ще разговаря с представители на българската общност.

В петък, 5 октомври, Илияна Йотова ще приветства ръководството, учителите и възпитаниците на Болградската гимназия "Г. С. Раковски" по повод 160-годишнината на учебното заведение.

Водещи

Най-четени