Йоханес Хан ни похвали за усвояването на структурните фондове 14.10 | 14:49

Приоритет в усвояването на еврофондовете за страната са столичното метро, което по оценка на ЕС се строи в график, каза премиерът на България

От Кремена Бедерева

За следващия програмен период на ЕС, 2014-2020 година, България се бори за 14 милиарда евро, но засега ни се дават 8 милиарда евро. Надявам се с много работа да ги убедим, че тези пари ни трябват и да получим повече, каза в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Той се срещна с еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хан, който е на официално посещение у нас във връзка със заседанието на ЕНП в София.

По време на престоя си в България комисар Хан ще посети инфраструктурни проекти в страната, финансирани по оперативна програма "Регионално развитие". Виждам много голям напредък при усвояването на структурните фондове в България, каза Йоханес Хан, цитиран от БТА.

През 2012 година в Европа ще има дебат за бюджета през следващия програмен период 2014-2020 година, добави той. Тъй като тръгнахте късно в усвояването на структурните фондове, сега наваксвате и напредъкът е забележителен, каза Хан.

Сега трябва да поставим акцент върху бързото усвояване на парите, за да може през следващата година да убедим държавите-членки да осигурят отново финансиране на тези фондове, посочи Хан. Засега индикациите са за приблизително същите суми, както и в настоящия програмен период, добави той. Трябва заедно да докажем, че сме в състояние да оползотворяваме парите. Убеден съм, че ще успеете да усвоите парите във водния сектор, каза Йоханес Хан.

Приоритет в усвояването на еврофондовете за страната са столичното метро, което по оценка на ЕС се строи в график, Южната дъга на околовръстното шосе на София, продължаване на строежа на магистралите, тунелът под Шипка, пътната връзка със Сърбия, както и железопътните проекти и изграждане на пречиствателни станции, посочи Борисов.

Изгубили сме златно време за усвояване на еврофондовете, каза Борисов. Когато трябваше да правим пътища и жп линии, ние сме губили пари, каза българският премиер. През следващата година трябва задължително да минем 50 процента по усвояване на европарите, заяви Борисов.

Йоханес Хан познава по детайли проектите в нашата страна, допълни Борисов. Трябва да се обединяваме със съседните държави и да предлагаме общи проекти за еврофинансиране, каза Борисов. През последните няколко години в България сме построили 31 километра тунели на цена около 35 млн. евро на километър.

Следващата най-ниска цена в Европа е вече 100 милиона евро за километър и това се оценява в ЕК, каза Борисов.

 

 

Най-четени