КАТ манипулира мобилните камери 14.02 | 09:22

Пишат актове без да има защо

От Мая Александрова

Върховният админитративен съд обяви електронните фишове от мобилните камери на КАТ за незаконни. Според магистратите имало случаи на манипулации.

На 30 януари на Общото събрание на магистратите бе взето решение, че нарушенията, заснети от 137-те мобилни камери на КАТ в страната, вече няма да могат да бъдат санкционирани чрез електронни фишове, пише "Телеграф". Решението дойде по искане на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова и ще влезе в сила с обнародването му в Държавен вестник.

Основният аргумент на съдиите е, че законът допуска заснемането, но то трябва да се осъществява без човешка намеса. Подвижните радари обаче могат да бъдат манипулирани, смятат съдиите.

"Според магистратите има начин някои фотоси директно да бъдат премахнати от системата на КАТ, а при други данните да бъдат променени", обясниха от Пътна полиция.

Това може да се случи, когато снимката от нарушението стигне до служител на КАТ, който трябва да я обработи и след това да я пренасочи към адреса на шофьора.

"Все още информацията за мотивите на съдиите е неофициална и дори не знаем колко точно сигнала за манипулирани снимки имат, но те са в основата на решението им", уточниха от полицията.

От Пътна полиция са готови да приемат решението и да се върнат към стария начин на глобяване - с акт и наказателно постановление.

Водещи