КАТ погва велосипедистите 18.09 | 15:16

Проверките имат за цел да се обърне внимание на спазване правилата, а не глобяване

От Гергана Златкова

"Пътна полиция” ще извършва проверки на велосипедистите в столицата. Това съобщи главен инспектор Бойко Рановски, началник сектор в отдел "Пътна полиция” на пресконференция по повод превантивна кампания "Безопасно с колело”, предаде агенция "Фокус”.

Проверките ще се извършват на кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев” и бул. "Драган Цанков” , както и на кръстовището на бул. "Цар Борис III” и бул. "Пенчо Славейков”.

Проверките на кръстовищата се извършват от 10.00 часа до 12.00 часа и от 17.30 часа до 18.30 часа Проверките ще се провеждат в рамките само на един ден в столицата. По думите му - кампанията е насочена не толкова за глобяване на велосипедистите, а да обърнем внимание на спазване на правилата за движение по пътищата от велосипедистите.

Съгласно закона за движение по пътищата всеки велосипедист е длъжен да има светлоотразителни елементи- жилетка и светло отразител. Ако има нарушители на закона ще бъдат направени глоби, каза Рановски. 

Станислав Илиев инспектор в отдел "Пътна полиция” съобщи, че за периода от 1 януари 2013 г. до 31 август 2013 г. пътните произшествия са 4 565 произшествия с 370 загинали и 5769 ранени.

В сравнение със същия период за миналата година има увеличение на пострадалите при пътни произшествия , но има намаление на загиналите. Произшествия с велосипедисти са 303, а броя на загиналите е 18 и 294 ранени, за същия период за миналата година има 256 произшествия с 14 загинали и 255 ранени.

Най-четени