КАТ погва товарните автомобили и автобусите 09.02 | 15:45

Полицейската операция, която ще продължи до 16 февруари, е организирана от TISPOL

От Кремена Бедерева

"Пътна полиция" започва засилени проверки на товарни автомобили и автобуси, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицейската операция, която ще продължи до 16 февруари, е организирана от TISPOL.

От 10 до 16 февруари 2014 г. в страната, както и на територията на всички държави-членки на TISPOL /Европейската мрежа на КАТ/, започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите.

Операцията за контрол е заложена в плана за проверки през настоящата година поради факта, че при инцидент с участието на този вид превозни средства последиците и броят на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътно-транспортни произшествия.

Анализите сочат, че основните причини за възникването на инцидентите са неспазване на времето за почивка от водачите, превишения на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

Проверките се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По време на операцията по метода "широкообхватен контрол” ще се проверява за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност”, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа. Ще бъдат осъществявани и проверки за нерегламентиран превоз на пътници.

Водещи

Най-четени