КАТ с акция в цялата страна за студентския празник 06.12 | 17:30

Полицията и пожарната са проверили всички заведения в популярните за 8 декември дестинации

От iNews.bg

МВР е взело всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник, 8 декември. Екипи на ГДНП и ГДПБЗН са извършили проверки на всички питейни и увеселителни заведения, където се очакват празнуващи студенти, допълнителни мерки са набелязани и от Пътна полиция.

На 8 декември сутринта на територията на цялата страна ще започне специализирана полицейска операция на Пътна полиция, която ще продължи и следващия ден. Екипите ще следят за управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи или от шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, поясни на време на пресконференция в ГДНП главен инспектор Петър Соколов от отдел "Пътна полиция". По думите му те ще са безкомпромисни към онези участници в пътното движение, които грубо нарушават Закона за движение по пътищата и с поведението си създават опасност за останалите. Инспектор Соколов призова  след празника зад волана да застане най-опитният водач и преди да поеме по обратния път, той да е отпочинал, в никакъв случай да не шофира след употреба на алкохол или наркотични вещества". 

Полицейското присъствие около увеселителните и питейните заведения, където ще има празнуващи на 8 декември ще бъде засилено и в случай на необходимост, младите хора ще могат бързо да се обръщат за помощ от силите на реда, обяви инспектор Стефан Андреев от "Охранителна полиция", ГДНП.  Той допълни, че полицейските екипи са провели срещи с охранителните фирми и са разменени контакти, ако е необходима бърза реакция. Проведени са инструктажи в заведенията да не се допускат въоръжени и лица, употребили голямо количество алкохол.

Над 6 000 проверки са извършени от служителите на ГДПБЗН на места, където се очакват празнуващи, обобщи главен инспектор Стефан Стефанов от ГДПБЗН. Връчени са 1300 разпоредителни документа с предписания, които в кратки срокове трябва да бъдат изпълнени, има и 38 акта за установени административни нарушения, а 8 съоръжения са изведени от експлоатация, защото са били рискови. Ще се извърша и последващ контрол върху изпълнението на предписаните дейности. По време на празника ще има допълнителни дежурства, каза още Стефанов.

Служителите на СДВР са направили необходимите проверки и срещи със собствениците на заведенията и тяхната охрана, където се очакват празнуващи, съобщи комисар Борислав Муеров от СДВР. Той обясни, че ще се следи в нощните увеселителни заведенията да не се допускат непълнолетни, посетители с огнестрелни и пиротехнически изделия.  Ще има засилено полицейско присъствие в централната градска част, Студентски град и Парка Витоша, Целта е обезпечаване на обществения ред и спокойствието на всички – празнуващи и граждани.

В София като най-голям град с най-много студенти, е осигурен значителен ресурс, който да гарантира тяхното спокойствие и безпроблемно празнуване, каза комисар Тенчо Тенев, началник на Пътна полиция-СДВР. Изготвен е  план за специализирана полицейска операция на 8 и 9 декември по линия на Пътна полиция. "Основното, за което ще се следи е наличие на Гражданска отговорност и недопускане управлението на МНП от водачи, употребили алкохол и наркотични вещества. Екипите ни са снабдени с всички консумативи и ще работим активно по това направление, особено в ранните сутрешни часове на 9 декември. Апелът ми към всички празнуващи е, след купона да не сядат зад волана, ако са употребили алкохол", призова студентите Тенев.

Водещи

Най-четени