КБ е готова да участва във всякакви формати за постигане на съгласие за работата на НС 04.07 | 13:06

От БСП направили опит да се свържат с "Атака", но те щели да отстояват позицията си

От iNews.bg

"Коалиция за България е заявила готовност за участие във всякакви формати за постигане на съгласие за работа на това Народно събрание." Това коментира председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов по отправеното предложение от председателя на ДПС Лютви Местан за консултации във вторник между парламентарните групи за законодателната програма на парламента до края на мандата.

"Призиви на една или друга политическа партия нямат никаква стойност и значение, ако само една от тези парламентарни групи отсъства", отбеляза Мерджанов.

Той припомни, че от левицата също са били инициатори на консултации.

"В крайна сметка става така, че ние се събираме, договаряме, уточняваме се и ГЕРБ отсъства", добави Атанас Мерджанов.

"Днес беше поредният блокаж в работата на НС. Причината за това е отсъствието на ПГ на ГЕРБ", посочи той.

По думите му това е повторно отмятане от постигнатите споразумения на политическите консултации.

"Свидетели сме на двойни стандарти. От една страна не се участва в пленарни заседания, от друга страна, представители на ГЕРБ участват в работата на комисии и, забележете, внасят и законопроекти. Не се участва в пленарните заседания, но се ползват служебните автомобили, жилищата, получават се командировъчни и всички онези екстри, които се полагат на работещо НС и народни представители.

В общественото пространство се атакуват решения на правителството за списъци с нови обществени поръчки, а се отказва да се присъства в пленарната зала, за да се осъществява парламентарен контрол", коментира председателят на ПГ на "Коалиция за България".

"Като представители на КБ ще работим всеки ден, докато това НС функционира, т.е. до указа на президента за неговото разпускане, и ще участваме и във всяко едно заседание на комисиите", заяви Мерджанов.

В отговор на въпрос той съобщи, че вчера са направили опит да се свържат с представители на ПГ на "Атака", но те са категорични, че ще си отстояват позицията за неучастие в НС.

"Надяваме се все пак от "Атака" да преосмислят това свое действие, защото всички парламентарни групи са необходими за работата на НС", добави той.

Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова посочи, че от една седмица са изготвили два списъка със законопроекти, които да предложат по време на консултации между парламентарните групи - единият е този, на който БСП държи, вторият е този, по който всички парламентарни групи нямат никакви различия.

Водещи

Най-четени