КЗД определи такса за смет като дикриминационна 04.07 | 19:43

Според комисията таксата в столицата е изчислена погрешно, защото се определя според цената на жилището

От Кремена Бедерева

Таксата "смет" в София е изчислена погрешно и е дискриминационна, реши Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Мотивите - тя не е определена според количеството боклук, което изхвърлят гражданите, а според цената на жилището, информира бТВ.

Същият проблем стои и пред останалите общини. От Българската стопанска камара (БСК), които първи повдигнаха въпроса, поискаха във всяка сграда да има специално помещение за отпадъците и таксата да е според количеството им.

На Столичния общински съвет е препоръчано да приеме нова наредба за определяне на таксата за битови отпадъци.

Столичната община самостоятелно, както и чрез Националното сдружение на общините в България, работи по различни варианти за определянето на таксата за битови отпадъци, различни от сегашния - на база на данъчната оценка.

Това съобщиха за БТА от Столичната община в отговор на информацията за решение на Комисията за защита от дискриминация по повод на определянето на таксата за битови отпадъци.

И в момента бизнесът има варианти, различни от това да плаща пълният размер на таксата за битови отпадъци на база на данъчната оценка. Такива са възможността за пряко договаряне за извозването на отпадъците, или за заявяването на брой ползвани контейнери, за които се плаща таксата.

През тази година Столичният общински съвет определи по-нисък размер на таксата за битови отпадъци на предприятията и я намали от 12 на 10 промила, посочиха още от общината. В момента се прави анализ за изготвянето на нова методика за определянето на таксата за битови отпадъци на домакинство и на предприятие.

Такъв анализ се извършва и от консултантите, които изготвят възложения от ЕК доклад за втората фаза от проекта за интегрирана система за третирането на отпадъци.

Водещи

Най-четени