КЗК спря конкурс за 8 автобусни линии в Пловдив 21.03 | 18:03

Това стана след жалба на най-големия превозвач

От Мая Александрова

Комисията за защита на конкуренцията спря конкурса за 8 от автобусните линии в Пловдив. Това стана след жалба на най-големия превозвач с управител Веселин Дошков.

"Очевидно има нещо гнило в условията на общината", коментира той.

Дошков атакува критериите на градската управа.

Те предвиждат най-много точки да получат кандидатите, чийто автобуси са най-нови. Второто условие, което управителят на превозвача обжалва, е цената. Дошков смята, че има нередност.

"Според пловдивската община всички участници в процедурата са длъжни да предложат една и съща цена. Ако някой даде по-ниски стойности, ще бъде декласиран. Смях!", коментира Дошков.

Той е доволен, че КЗК е възприело неговите доводи.

"Неведнъж предупреждавахме от бранша, че конкурсът е опорочен с тези критерии", коментира презвозвачът.

Той припомни, че на няколко пъти са се жалвали пред областния управител Венцислав Каймаканов за непрозрачната процедура.

"Вместо да се вслуша, кметът Иван Тотев заяви: "Няма да допуснем частни фирми да извиват ръцете на общината", припомни Дошков.

"Все още не съм видял черно на бяло решението на КЗК", коментира пред в. "24 часа" ресорният зам.-кмет Александър Държиков.

Той е убеден, че срокът за провеждане на конкурса - 2 май, ще бъде изпуснат.

"Другата седмица ще напишем писмо до областния управител да удължи временните договори на 8-те линии в Пловдив. В противен случай градът ще остане без тях", категоричен е Държиков.

Областният управител Венцислав Каймаканов веднъж удължи договорите за въпросните 8 линии и предупреди, че повече компромиси няма да прави.

Траспортът в Пловдив е разделен на 29 линии, всички са раздадени на частници.

Водещи

Най-четени