КЗП: Маските не се сушат в микровълновата 19.09 | 10:23

Комисията публикува съвети за правилна употреба на защитните средства

От iNews.bg

Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване, представи Комисията за защита на потребителите на своя сайт. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за  обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 "Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване", разработен от Европейския комитет за стандартизация (CEN) по искане на Европейската комисия.

Съгласно цитирания документ маските тип "Направи си сам" е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. А екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими. Когато маските са за многократна употреба е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса. Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал.

Кои са основните съвети относно употребата на предпазните покрития за лице?

- Предпазното покритие за лице за обща употреба не може да бъде използвано за защита от химикали.

- Изваряването на предпазното покритие за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради.

- Придържайте се  към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.

Още полезна информация  и практически съвети може да видите на сайта на КЗП https://kzp.bg/novini/predpazni-pokritiya-za-lice-za-obshta-upotreba-obshta-informaciya-preporaki-za-izpolzvane-i-izrabotka

Водещи

Най-четени