КНСБ: Липсата на кадри е основният проблем на туризма 05.07 | 14:45

През годините заплатите в този сектор бяха твърде ниски, които отблъсна желаещите да работят в туризма

От iNews.bg

Липсата на кадри е най-големият проблем на българския туризъм. Това е и основната причина за спада на туристите, които не могат да получат качествена услуга. Това обяви пред Нова телевизия, в предаването "Плюс минус", президентът на КНСБ Пламен Димитров.
През годините заплатите в този сектор бяха твърде ниски, които отблъсна желаещите да работят в туризма. По данни на КНСБ средната работна заплата в хотелиерството е 841 лв., а в ресторантьорството - 618 лв. 

Резултатът от отлива на кадри е спад на качеството на услугата. В момента в този сектор има хиляди работни места, но няма желаещи да ги заемат. Вносът на кадри не спасява сезона, тъй като се търсят много повече хора, отколкото идват да работят в нашите туристически обекти, заяви Пламен Димитров.

По данни на КНСБ до момента в страната са регистрирани 8900 чуждестранни работници. Очакванията са до края на годината те да достигнат 16 000, но това не решава проблема на българските курорти, заяви лидерът на КНСБ.

През годините се направиха много инвестиции в хотелска база и туристическа инфраструктура. Сега е времето да се направят инвестиции в най-важното – човешкия капитал, който е в основата на добрата туристическа услуга.

Държавата трябва да инвестира в програми за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, включително и чрез създаване и институционализиране на секторните фондове за квалификация и преквалификация и развитието им като основен финансов инструмент, който финансира ученето през целия живот.

Туризмът е изключително важен сектор, тъй като той дава около 12 на сто от БВП на страната и носи приходи от близо 9 млрд. лв. за година. За да се развива този бранш е нужно да се наблегне и на дигитализацията в сектора. Тя няма да отнеме работни места, тъй като и без това има глад за кадри в сектора, но ще даде по-добър и разпознаваем продукт, категоричен беше Пламен Димитров.

Водещи

Най-четени