КНСБ: Необлагаемият минимум в минималната заплата ще намали социалното неравенство 15.07 | 10:30

От iNews.bg

Около милиард - милиард и половина лева ще останат в хората, ако в България се въведе необлагаем минимум в рамките на минималната работна заплата, обясни председателят на КНСБ Пламен Димитров по Нова телевизия.

Идеята е заплата в този размер да не се облага, а ако човек взема повече пари - размерът да се вади от дохода, върху който той следва да плати данъци. "От доходите на всички работещи българи да се приспада минималната работна заплата и останалото да се облага с 10-те процента. За целта трябват 1-1,5 млрд. лева, които обаче ще останат у българите и ще бъдат вкарани в потреблението. 16 държави от ЕС имат такъв необлагаем минимум”, каза Димитров.

Така, според синдикалния лидер, ще се намали социалното неравенство, което в нашето общество е рекордно. Разликата между най-бедните и най-богатите работещи е 7.7 пъти. "Тази несправедливост се отразява и на спестяванията – 2/3 от българите нямат и един лев в банка. Както казва шефът на МВФ, това е опасно за обществения мир”, коментира още Димитров.

С такава цел също така синдикатът предлага да се въведат още данък върху финансовите трансакции и данък върху дивидента. Най-новите предложения на КНСБ за данъчни промени ще бъдат обсъдени на форум в петък, на който ще присъства и финансовият министър Владислав Горанов.

Цените на промишленият ток обяснимо и резонно възмущават индустрията, смята Пламен Димитров. Според него обаче в ръста на цените се намесва не толкова производството, а "манипулациите на пазара" от страна на търговците на ток.

"Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти имаше ненормални цени по сегмента "Ден напред”. Основното обяснение обаче не е в производителите, а в търговците”, отбеляза Димитров. Според него имената на въпросните търговци трябва да бъдат казани на взимащите решения. И ако те не предприемат мерки, въпросните имена трябва да се съобщят публично.

 

Водещи

Най-четени