КНСБ: Новата такса „смет“ ще докара още хора до просешка тояга 10.09 | 18:01

Премахване на плоския данък и допълнителни налози за богатите искат отново от синдиката

От iNews.bg

Промените в закона за местните данъци и такси може да доведат до по-големи разходи за домакинствата, което ще увеличи данъчната тежест като цяло. За това алармира КНСБ в становище, изпратено до Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и парламента. Според синдиката, справедливостта на облагане с екоданъци в ЕС е нарушена. Причината е, че в заможните страни са готови да плащат повече в името на околната среда, докато в по-бедните, като България например, трябва да се отчита по-ниската покупателна способност. В същото време обаче трябва да плащаме все по-скъпо заради хармонизацията на екозаконодателството.

Целта на всяка данъчната политика трябва да бъде справедливо разпределение на тежестта между богати и бедни, между бизнеса и труда, смята конфедерацията. В тази връзка КНСБ припомня отново своите аргументи и предложения по повод цялостната данъчно-осигурителната тежест за следващата година, отправяни неколкократно към българското правителство. Чрез исканата промяна в системата, според синдиката, ще се облекчи финансовото състояние на по-бедните българи, а приходите, които няма да влязат в бюджета от техния джоп, ще бъдат компенсирани от налозите на най-заможните хора у нас, както и от корпоративни данъци.

По Данък общ доход на физическите лица (ДОДФЛ) от КНСБ предлагат въвеждането на двустепенна система на прогресивно облагане на мястото на плоския данък. Като първа стъпка трябва да се създаде необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата. За доходите, които я превишат, данъкът да бъде в размер на 10%. Паралелно с това държавата да увеличи максималният осигурителен доход на сума, равна на 10 пъти установената минимална работна заплата за страната. За доходи превишаващи максималния осигурителен доход, данъкът да бъде в размер на 20%.

В същото време от КНСБ настояват, успоредно с промяната на пропорционалния данък, да се интегрира и семейното подоходно облагане като цялостен модел на прилагане. Така биха се стимулирали семействата и би се насърчила раждаемостта. Това би довело и до повишено потребление и повече приходи от косвени данъци.

Освен това синдикатът настоява да се направи анализ на ефектите, разработване на методология и въвеждане на данък "богатство" по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили, яхти и др.

От друга страна се предлага и въвеждането на данък върху финансовите транзакции в размер на 0.1%. "Припомняме, че такъв налог съществува в редица държави от ЕС като Гърция, Полша, Италия и Белгия. Целта на този данък е да се въведе справедливо облагане на финансовите институции, които получиха сериозна подкрепа от страните си по време на кризата и сега е време да отделят по-сериозна част от печалбата си в името на справедливото й разпределение. Освен това, подобен данък би повишил допълнително доверието във финансовите институции, знаейки че те са обект на наблюдение и облагане от страна на НАП”, коментират от синдикалната организация.

Паралелно с това от там настояват и за повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10% с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане. По този начин би се постигнало едно по-ефективно преразпределяне на средства във финансовия сектор, предвид огромните печалби и липсата на реинвестиции от страна на инвеститорите. В същото време обаче би било добре за фирмите да бъдат въведени и допълнителни данъчни стимули за повишаване квалификацията. Както и да се въведе прилагането на т.нар. "зелени данъци", способстващи за намаляване енергоемкостта на производствата.

"Отсъствието на елементарна справедливост и солидарност на равнище общество вече не е само в съзнанието на гражданите, но и в гнева, предизвикал техните протести. Затова искаме промени, възстановяване на справедливостта и атакуване на бедността. Постепенното обръщане на съотношението преки/косвени данъци, чрез повишаване дела на преките налози и намаляване този на косвените, доближавайки се до средните нива в страните от ЕС, е важна стъпка в тази посока. Сегашното данъчно облагане е неприемливо, имайки предвид, че говорим за най-бедната страна в ЕС-28, при тенденция за постоянен растеж на линията на бедност, отрицателен демографски прираст и все по-голяма група хора, попадащи в категорията "работещи бедни", коментират още от КНСБ.

Водещи

Най-четени