КНСБ: Позицията на ЕК за заплатите у нас е манипулативна 17.02 | 14:12

Данните на Брюксел не обхващат достатъчно дълъг период

От Ивайло Ачев

Изказаното в доклада за ранно предупреждение на Европейската комисия становище за динамиката на доходите в България и за прекомерното им повишение е непрецизно, подвеждащо, дори манипулативно и не отразява реалното състояние. Това заявява в свое изявление КНСБ.

България е на последно място в ЕС по размер на работната заплата, доходите и жизнения стандарт в Европа, казват от синдиката. За доказателство КНСБ посочва размерът на относителния дял на компенсацията на наемния труд в БВП за България, който е най-ниският сред всички европейски страни (едва 34-36%).

За периода 2000-2006 година производителността на труда съществено изпреварва нарастването на реалната работна заплата. За целия 7-годишен период, при база 2000 година, производителността на труда (измерена чрез брутната добавена стойност на едно заето лице) постигна ръст от 27,5%, докато реалната работна заплата се повишава едва с 15,3%.

Данните за 90-те години на XX век са още по-лоши - обезценката на работната заплата достига 60-70%.

Цялата тази статистика се дава като противовес на заключенията на ЕК, които са направени на база макроикономически показатели за последните три или пет години. Реална картина обаче може да се обрисува само при анализ на минимум десетгодишен период, казват от КНСБ.

Големият проблем на българската икономика е не изпреварващият ръст на заплатите, а структурният дисбаланс на пазара на труда – наличието на значителен контингент работна сила с ниска образователна и квалификационна степен и задълбочаващото се несъответствие между търсене и предлагане на работни места, заключва за пореден път КНСБ.

Най-четени