КНСБ: Решението за отпуските на държавните служители е популизъм 20.01 | 17:12

В армията и в МВР допълнителните отпуски не се ограничават, казва КНСБ

От Ивайло Ачев

КНСБ официално изрази неодобрение от решението отпуските на държавните служители за ненормирано работно време да се изравнят с тези в частния сектор и с трудовия кодекс, които са общо 5 дни.

В момента, съгласно Закона за държавния служител държавните служители имат право на допълнителен платен годишен отпуск за ненормиран работен ден до 12 работни дни. Не е вярно твърдението на финансовия министър Симеон Дянков, че "няма орязване на отпуските на държавните служители и не се губят 7 дни от тях, тъй като те ще се ползват за повишаване на квалификацията им”. Истинския проблем е, че с решението на Министерския съвет се отнемат 7 дни от полагащия се допълнителен платен годишен отпуск, за което няма никакво правно основание.

От КНСБ дават и три аргумента срещу решението на правителството. Първо – според Кодекса на труда при ненормиран работен ден няма ограничение на максималния размер на допълнителния годишен отпуск. Второ – служителите, чиито правоотношения се уреждат с Кодекса на труда, могат да договарят по-големи допълнителни годишни платени отпуски от пет дни, но минимумът е пет дни. Трето – когато се говори за изравняване на отпуски, защо се пропуска фактът, че държавните служители, чиито отношения се уреждат от Закона за МВР и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, ще продължават да ползват по-големи размери на основен и допълнителен платен годишен отпуск, съответно 52 работни дни и 40 работни дни.

На държавните служители бе отнет и допълнителният платен годишен отпуск за заемане на съответна длъжност в размер до 15 работни дни. Така в рамките само на една година правителството оряза с общо 22 работни дни платените им годишни отпуски.

Водещи

Най-четени