КНСБ: Съкращения в бюджета на пожарната застрашават човешки животи 10.12 | 13:38

От "Огнебоц" твърдят, че нито едно от ръководствата на МВР през последните 10 години не е изпълнило задължението да осигури здравословни условия на труд на служителите си

От iNews

Ще бъдат застрашени човешки животи заради финансовите съкращения в бюджета на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението”. За това алармира  Управителният съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец”. Според тях се отнемат близо 7 млн. лв. от "и без това оскъдния бюджет”.

Синдикатът на пожарникарите допълват, че нито едно от ръководствата на МВР през последните 10 години, не е изпълнило задължението да осигури здравословни  условия на труд на служителите си.

"Липсата на годни защитни облекла и съоръжения увеличава риска от професионални заболявания, неслучайно в докладите по заболеваемостта на служителите от МВР не фигурира статистика за броя на заболелите огнеборци и спасители. В резултат на безхаберието на ръководствата на МВР, болшинството от пожарникарите и спасителите са оборудвани със стари и негодни за употреба защитни средства и са принудени да ги закупуват сами”, посочва Венцислав Станков, президент на Националния синдикат 
на пожарникарите и спасителите "Огнеборец”.

Пожарникарите са на мнение, че недостигът на средства за поддържане на наличната техника, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби. 

Синдикатът на огнеборците заявява, че искат промяна в бюджета на Дирекцията най-късно от месец април 2019 г.

Водещи

Най-четени