КНСБ: Увелиението на доходите ще бъде "изядено" от скока на цените 21.09 | 15:50

Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците, алармират от синдиката

От iNews.bg

Скокът на  цени те у нас вече е забележим и с просто око, а от  КНСБ  прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Това се очаква да се отрази и на бизнеса, а оттам и на всички останали продукти.

"Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на  цени те на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите  цени  на горивата, очакваме ръст на  цени те на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява", заяви Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя смята, че допълнителните пари, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация.

"Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на  цени те. Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения", добави Макелова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От  КНСБ  настояват за увеличение на минималната работна заплата.

Водещи

Най-четени