КНСБ иска 20% увеличение на заплатите на учители и лекари 07.05 | 15:43

Синдикатът настоява да се увеличат заплатите и в държавната администрация и културата

От Ивелина Георгиева

Заплатите на работещите в сектор образование, здравеопазване, държавна администрация и култура да се увеличат с 15 до 20%. За това ще настоява КНСБ в хода на изготвянето на проектобюджета за 2015 г.

"Подобни ръстове трябва да бъдат договорени и на браншово ниво в реалния сектор още през следващите месеци заедно с договарянето на минималните осигурителни доходи”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който посети Велико Търново по повод редовното заседание на Регионалния съвет в областния град.

Според него трябва незабавно да започне договарянето за възнагражденията поради няколко причини. Първата е нарастването на производителността на труда. Втората е, че заради  отпадането на ограниченията за работа в рамките на Европейския съюз рискуваме да останем без кадри в България, което вече е факт за много професии.

Президентът на КНСБ съобщи, че профсъюзът вече има изготвен комплекс от предложения за изменения в Кодекса на труда, които касаят заплащането на работещите. Той обяви, че до две седмици предложенията на КНСБ ще бъдат внесени в Националния съвет за тристранно сътрудничество и че очаква от социалните партньори реални решения по тези въпроси.

Синдикатът предлага още да бъде въведена солидарна отговорност на собствениците на предприятия с всички техни корпоративни активи. Така, ако дадено предприятие стигне до фалит, собственикът му да се издължи на работниците с активите на други свои предприятия или със свои корпоративни банкови влогове. Заедно с това КНСБ ще настоява за криминализиране на умишленото неплащане на работни заплати.

Водещи

Най-четени