КНСБ иска 250 лева минимална пенсия от 1 юли 04.11 | 14:43

Не може линията на бедност да е 363 лева, а пенсионери да взимат по 219, казват от синдиката

От iNews.bg

В становището си по проекта на бюджет на ДОО Конфедерацията прави сериозни предложения за повишаване адекватността на пенсионните плащания. Синдикатът е категоричен, че при официална линия на бедност за 2020 г. от 363 лева (изчислена по SILC - метод на определянето й в ЕС), е задължително да се направи една първа, макар и предпазлива крачка - минималната пенсия за стаж и възраст да догонва и в рамките на няколко години да надхвърли плавно линията на бедност,за да се гарантира достойно съществуване на получателите на такава пенсия.

В тази връзка, предложението на КНСБ е от 1 юли 2020 г. тази минимална пенсия да се увеличи от 219,43 лв. на кръгло 250 лв., или с 14 на сто. По този начин 850 хиляди пенсионери ще получат това увеличение и ще почувстват, че този път към тях правителството, парламентът и обществото проявяват съпричастие и загриженост.

Допълнителният разход за тази мярка не е пренебрежим – около 80 млн. лв., но е напълно постижим. А социалният и дори политически ефект ще бъдат много по-стойностни. Повишаването на покупателната способност на тази огромна група българи със сигурност ще бъде много разумна инвестиция не само в тяхното жизнено равнище, но и за икономиката на страната.

Водещи

Най-четени