КНСБ иска: Медсестра - 900 лв., млад лекар - 1200 лв. 28.09 | 13:22

Синдикатиге организират протест за увеличение на заплатите им

От iNews.bg

Синдикатите на здравните работници в КНСБ , с подкрепата на съсловните организации, организират митинг-шествие на 7 октомври в София. Исканията на синдиката е увеличение на заплатите на лекарите и медсестрите, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в централата на Конфедерацията.

Синдикатите искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници; 950 лева за медсестрите в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Заплатите могат да бъда вдигнати на две стъпки - с първата веднага, а втората от началото на следващата година. Тези нива на заплатите вече са договорени в колективния трудов договор в здравеопазването, но още не е изпълнено, посочиха от КНСБ.


В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, цитирана от БТА.

Над една трета от медицинския персонал са на възраст над 68 години и могат да напуснат системата. Хората работят защото пенсиите са ниски - за акушерките и медсестрите те са около - 300-400 лева, допълни тя.


Водещи

Най-четени