КНСБ иска държавата да поеме част от сметките за вода на бедните 03.06 | 15:06

Синдикатът настоява и служителите във ВиК-сектора да получат 15% по-високи заплати

От iNews.bg

Държавата да поеме част от сметките на социално слабите чрез "водни ваучери" поискаха КНСБ и синдикат "Водоснабдител" на кръгла маса в сградата на синдиката в столицата. В дискусията участваха зам-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, заместник-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на ВиК-дружества от цялата страна. От страна на работодателите се включи Съюзът на ВиК операторите.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров ваучерите за вода могат да бъдат предвидени още в бюджета за следващата година. "Според Световната здравна организация на човек са му нужни най-малко 50-100 литра на ден, тоест до 3 куб. м на месец. Ако допуснем, че 500 000 домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лв. за подпомагане на нуждаещите се", каза Димитров.

Тези средства ще останат във водните дружества и ще се използват за увеличение на заплатите на работещите в сектора.

По данни на синдикат "Водоснабдител" средната брутна работна заплата в сектор ВиК е 855 лева към 31 март 2019 г., или с около 40 % по-ниска от средната за страната. В дружествата вече няма ВиК инженери. Те са около 1 % от всички заети, а в част от компаниите или нямат нито един ВиК инженер, или имат само по един такъв.  Броят на работещите на минимална работна заплата значително се увеличава и достига близо 20 % от работниците и служителите в сектора. Изравняват се заплатите на нискоквалифицираните и висококвалифицираните работници и служители. Вече има ВиК дружества, където 2/3 от работещите са на минимална работна заплата, сочат данните на националния синдикат.

Картината е тревожна и тя трябва да се промени. Затова КНСБ иска увеличение с поне 15 на сто годишно, до края на регулаторния период (за следващите три години вкл. и тази), обяви Пламен Димитров.

Според председателя на синдикат "Водоснабдител" Треперушка Младенова другите резерви са намаляване на ДДС върху водата до 10 на сто и политическо решение, което да остави в дружествата половината от отчисленията за такса водовземане.

Ако тези мерки се реализират, в компаниите ще влязат около 120 млн. лв., което ще позволи да не се увеличава значително цената на водата, пресметна Пламен Димитров.  

В сектора зрее напрежение, предупреди Треперушка Младенова. В момента из дружествата тече подписка, инициирана от синдикат "Водоснабдител", в която над 50 на сто от хората изразяват готовност за протести, ако не се вдигнат възнагражденията им.

Има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите. Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служилите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението, каза Иван Иванов. Той подкрепи идеите на КНСБ за  водни ваучери и за разделяне на оператора на воден и енергиен, но с уговорката, че това може да направи Народното събрание.

Зам.-министър Нанков също застана зад идеята за водни ваучери и обяви, че до края на годината законът за ВиК трябва да бъде внесен в Народното събрание. Той не е панацея, но решава много от проблемите в сектора, обяви заместникът на Петя Аврамова.

Най-четени