КНСБ поиска ваучери за работещите бедни 02.04 | 14:33

Помощ трябва да има и за възрастните с минимални пенсии, настоя Пламен Димитров

От Христина Рафаилова

Правителството е оставило извън обхвата на мерките за помощ за най-уязвимите работещите бедни и пенсионерите с минимална пенсия. Това каза по време на Съвета за тристранно сътрудничество президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Според него хората, работещи за минимална работна заплата, трябва да получат ваучери за 40-50 лева. Средствата за това можело да бъдат икономисани от програмите за заетост. 

Еднократна подкрепа трябва да бъде отпусната и на хората, получаващи най-ниските плащания за старост. 

Димитров изрази надеждата си, че тези две групи ще намерят място във втори пакет от мерки. 

Той отново настоя да са намери вариант за увеличение на минималната работна заплата независимо дали това ще е от 1 април или от 1 юли.

Той добави, че е на ясно, че само толкова може да се иска от служебното правителство. Промяната в политиката по доходите щяла да се обсъжда със следващия кабинет, като синдикалният лидер подчерта, че ще се наложи задължителна актуализация на бюджета. 

 

От своя стана вицепремиерът Деяна Костадинова обяви, че над 30 хил. лв. ще бъдат отпуснати за програми и мерки за пазара на труда. По 65,72 лв. ще бъдат отпуснати за хора, които не са получили целева помощ за енергийна ефективност, както и тези, които са подали молби, но не отговарят на критериите.

Вицепремиерът съобщи още, че по 50 лв. ще бъдат дадени на деца с трайни увреждания.

На предложението на КНСБ тя заяви, че е било решено работещите бедни да бъдат стимулирани чрез мерките за заетост.

 

 

Водещи