КНСБ посочи колко е поскъпнал животът и призова за конкретно увеличение на минималната заплата 26.10 | 14:30

Синдикатите настояват още от 1 ноември минималната заплата да стане 700 лв., а от 1 януари 2022 г. – 764 лв.

От iNews.bg

Проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ констатира ускорение на цените при хранителните продукти през октомври спрямо края на август. Затова синдикатите настояват още от 1 ноември минималната заплата да стане 700 лв., а от 1 януари 2022 г. – 764 лв., информира bTV.

Според КНСБ тревожният ръст на цените преди зимния период налага обсъждането на мерките за финансова компенсация на небитовите потребители на електроенергия КНСБ настоява за стабилна политика по доходите. Президентът на синдикалната организация Пламен Димитров посочи, че синдикатът призовава и работодатели, и работници да настояват за ускорен ръст на заплатите.

Според изследването на синдикатите, на годишна база се отчита двуцифрен ръст при редица от наблюдаваните хранителни стоки:

- с близо 10% са поскъпнали брашното и картофите;

- морковите поскъпват с 16%;

- над 20 на сто са се повишили цените на зеле, червен пипер, домати, краставици;

- с около 30% са поскъпнали прасковите и дините;

- с 43 на сто е нараснала цената на олиото;

- на яйцата с 8%.

В групата на месата и месните продукти е отчетен по-слаб ръст в цените, както и при млеката, сиренето и захарта. Плавно започва да се покачва цената на хляба – на годишна база има вече увеличение от 5,5 на сто.  Проучването на КНСБ е следило цените на 35 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост. Наблюдавани са над 100 търговски обекта в 27 области на страната. Периодът на провеждане на изследването е 19 - 20 октомври 2021 г. Източник за информацията за цените е Държавната комисия по стоковите борси и тържища. След изменението на цените на топлоенергията от 1 юли ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от началото на 2022 г. Спрямо края на август бензинът поскъпна с 3 на сто и дизелът с 3,5 на сто, докато при пропан-бутана се наблюдава почти двуцифрено изменение с 9,9%. Същевременно годишният ръст при горивата вече осезаемо се усеща от домакинствата в страната - бензинът и дизелът са с около 30 на сто по-скъпи, а пропан-бутанът е с 51,7 на сто по-скъп спрямо септември 2020 г. "Основни фактори, оказващи въздействие върху ръста на цените за крайния потребител, са възходящ темп на цената на електроенергията за бизнеса, ръст на цените на петрола и газа в международен план, продължаващ ръст на Общия индекс на цените на производител в промишлеността, съществен годишен ръст на средните изкупни цени на всички основни зърнени и маслодайни култури в страната", посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. 

Водещи

Най-четени