КНСБ предупреди за настроения за национална стачка 13.11 | 17:52

Причината е идеята да бъде увеличена възрастта за пенсиониране още от догодина

От Деляна Петкова

От КНСБ не одобряват идеята на финансовия министър Симеон Дянков и възрастта за пенсия, и осигурителният стаж да започнат да растат с по 6 месеца на година още от догодина. Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров, пред БНР.

Той припомни, че според Кодекса на труда от следващата година трябва да започне повишение само на осигурителния стаж за пенсиониране и то с 4 месеца. Предвидено е възрастта за пенсиониране да започне да се повишава чак от 2021 година.

Тези параметри бяха записани и одобрени в споразумение още от 2010 година. Синдикатите няма да подкрепят тяхната промяна, допълни още Пламен Димитров. "Ако все пак Симеон Дянков наруши споразумението, това ще доведе до моментални действия от страна на профсъюзите", обяви той.

"Да вдигаме стажа драматично, а и възрастта – къде да го направим този стаж и възраст, като няма работни места и никой не създава нови, а напротив – икономиката губи работни места", смята синдикалистът и допълни, че всяко нарушение, едностранно от страна на министър Дянков, ще взриви социалния диалог.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров обясни още, че в отделни браншове вече има нагласа за национална стачка.

"Разписаната пенсионна реформа до 2025 г., приета от работодатели, синдикати и държава, изведнъж едностранни варианти и решения от г-н Дянков. Ако иска да има социално напрежение, ще му го дадем веднага",коментира Никифоров.

От КНСБ настояха въпросът да бъде обсъден с премиера Бойко Борисов, а Димитров заяви: "Искаме да чуем - министър-председателят стои ли зад подписа си още?".

Водещи

Най-четени