КНСБ против мъжете и жените да се пенсионират на една възраст 16.04 | 18:21

Цялата пенсионна реформа трябва да бъде сложена на масата, настоява Димитров

От Филипа Тодева

Цялата пенсионна реформа трябва да бъде сложена на масата, очевидно това ще стане след изборите. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща с ръководството на БСП. "КНСБ не гледа с добро око на идеята за изравняване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените, каквато препоръка отправи Европейската комисия", каза Димитров, като се мотивира с това, че промяната се прави на парче.

"Това е една от препоръките на ЕК, която не беше коментирана и аргументирана от българската страна в необходимата степен", смята Димитров. Според него трябва да се коментират пенсиите и финансирането на системата.

От КНСБ настояват бъдещите български евродепутати да търсят ревизия на директивата за командированите работници в посока за гаранции на българските работници в държави-членки, "че ще работят при условията на приемащата страна, т. е. при германски заплати, шведски заплати, а не при български такива", допълва БТА.

Директивата, която регулира агенциите за временна заетост, също трябвало да бъде предмет на интервенция на бъдещия Европейски парламент. От синдиката очакват и подкрепа за евентуалното предложение за рамкова директива за колективното трудово договаряне.

Пламен Димитров коментира, че искат да видят една наистина социална Европа, която гарантира правата на работещите в по-голям размер, както и една нова политика по отношение на индустриализацията.

Лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев отбеляза, че в крайна сметка всичко е политика, в това число и синдикалната дейност.

На въпрос за финансовите корекции по проекти на общините по ОП "Околна среда", Станишев каза, че се търси справедливост по отношение на тези общини, които не са нарушавали правилата, и възможност те да обжалват съответното решение и то да бъде коригирано.

Водещи

Най-четени