КОВИД у нас: Пристигнаха 2593 флакона „Ремдесивир” 29.10 | 15:00

2760 са новите случаи на коронавирус у нас

От iNews.bg

На 10-то място сме по смъртност от заразата в ЕС и на четвърто на Балканите. Към момента се нареждаме на 21-во място сме по заболяемост в ЕС и на второ място на Балканите, обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Смъртността също нараства - само за последната седмица има ръст от 50%. 

С 1/3 ежеседмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните.

"Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Далеч сме от изграждането на колективен имунитет", обяви още д-р Пенков.

Първите флакони "Ремдесивир" пристигнаха. От здравното министерство съобщиха, че 2593 флакона от лекарствения продукт ще получат регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил. По-късно днес количества ще получат и останалите 23 РЗИ. Лекарството се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

Ръст при заразените медици. "Над 2000 са заразените медици - 37% са заразените лекари, а 33% - медицински сестри", съобщи още зам.-министърът. Регистрирано е 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Ръст на заразените се отчита във всички възрасти. Сериозно увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап.

"Спешните отделения изнемогват", съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той добави, че се очаква броят на хоспитализираните до дни да нарасне до 4000. "Става задължително да се включат и частните болници", каза още той, добавяйки, че в "Пирогов" отварят още две отделения за лечение на COVID-19.

"Училищата не трябва да се затварят. Продължавам да твърдя, че присъсътвеното обучение е най-доброто. Трябва да се действа локално", заяви отново министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Уведомяване чрез есемес на заразени с COVID-19. Обмисля се и уведомяване чрез есемес на заразени с COVID-19 и на контактните им. По думите на зам.-здравния министър Жени Начева идеята е до няколко дни всички лаборатории, в които се правят тестове, да могат да въвеждат в информационата система и телефонните номера на изследваните лица. "Тази информация автоматично ще се изпраща и на РЗИ, които ще започват да издирват контактните лица. Те също ще бъдат известявани с есемеси", добави Начева пред bTV.

Още един учител загуби битката с коронавируса. Четвърти смъртен случай на учител, заразен с коронавирус. 49-годишна преподавателка по английски език в Севлиево е загубила битката с болесттаЕйлин Бейрактарова е с 20-годишен стаж. Постъпва за лечение в местната болница в събота, нямала е усложнения. Смъртта й е настъпила внезапно, предаде Нова телевизия.

Още 5 учители от най-голямото училище в Габровска област са заразени с коронавирус. В дистанционна форма на обучение са преминали и учениците от 5 до 7 клас.

Данните от последното денонощие. 2760 са новите случаи на коронавирус у нас. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 теста. Най-много са заразените в София – 1 074, следват Пловдив с 206 и Благоевград със 160 случая.

Броят на активните случаи е 25 105, от които 2 316 са хоспитализирани. В интензивни отделения са 162 души. За изминалите 24 часа от усложнения на COVID-19 са починали 36 души. Излекуваните са 216, съобщи Единен информационен портал.

Около 1 - 1.5 млн. души не спазват мерките. Преобладават хората в активна възраст, които разнасят инфекцията, каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Водещи

Най-четени