КТ "Подкрепа" бойкотира заседанието на Тристранката 22.07 | 13:38

КНСБ търси промяна в политиките спрямо социалните мерки

От Елица Елефтерова

КТ "Подкрепа" бойкотира днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се провежда преди заседанието за промени в бюджета.

На заседанието на тристранката не пристигнаха от КТ "Подкрепа" и големите работодателски организации. Присъства единствено председателят на КНСБ Пламен Димитров, който заяви, че ще подкрепи ремонта на бюджета, ако има пакет от мерки на стойност 200 млн. лв.

Димитров иска да разбере дали има промяна в политиките. По думите му бюджетът и неговата актуализация предполагат, че се чува призивът на обществото - хората искат социални мерки. От КНСБ са предложили пакет от мерки за около 200 милиона лева, които Димитров иска да разбере дали могат да бъдат финансирани.

Нужна е цялостна визия за актуализацията, според него. "Цялостната ревизия на бюджета трябва да има своята логика. Техническите причини са известни на всички, трябва да бъдат съобразени и никой не може да ги поставя под съмнение – по-малкият растеж на БВП, по-малкото потребление водят след себе си до очаквано понижение на предварително планираните приходи и предварителната макрорамка", смята Димитров.

По-рано днес от КТ "Подкрепа" съобщиха, че не признават легитимността на процедурата по актуализация на бюджета, стана ясно от съобщение до медиите.

Позицията на синдиката, изразена в становището, е, че няма легитимен тристранен съвет, а материалите за срещата са получени в 10:02 ч., което е недопустимо и противоречи на закона.

Днес по обяд започна извънредното заседание на Министерския съвет, с което да бъдат приети промените в бюджета. Заседанието беше насрочено за 13 ч., но от пресцентъра на кабинета съобщиха, че изтеглят с час обсъждането.

След като актуализацията бъде приета, предстои да отиде за разглеждане в комисиите на Народното събрание. Възможно е новият бюджет да стане факт, преди депутатите да излязат във ваканция.

Водещи

Най-четени