КФН обяви доплащането за "зелена карта" за незаконно 23.04 | 20:00

Комисията пресече намеренията на застрахователите да определят две цени по автомобилната застраховка "Гражданска отговорност"

От iNews.bg

Комисията за финансов надзор (КФН) пресече опитите на застрахователните компании да определят две цени по автомобилната застраховка "Гражданска отговорност" в зависимост от това дали шофьорът ще пътува с автомобила си зад граница, или не.

На свое заседание КФН реши, че практики, които имат за цел или водят до резултат застрахованото лице да доплаща за покритие на гражданската си отговорност на територията на страните членки от Европейския съюз, както и в Андора, Сърбия и Швейцария, са незаконни и противоречат на Кодекса за застраховането.

Това решение бе провокирано от засечените многобройни некоректни практики на застрахователи, които предвиждат различни премии по застраховката, в зависимост от декларирания район на управление на МПС – само в България или в друга държава.

Почти всички тарифи, представени в КФН през 2014 г., включват и цени за издаване на сертификат "Зелена карта", независимо че той е необходим само за държави, чиито национални бюра на застрахователите не са страна по Многостранното споразумение.

Какви Указания прие още КФН на своето заседание, вижте в insmarket.bg.

Водещи

Най-четени