Кабаиванов зове отлъчените седесари да напуснат парламента 27.11 | 09:53

И напусналата Надежда Нейнски трябва да си ходи от Европарламента, смята лидерът

От Диана Цветкова

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов поиска Надежда Нейнски да напусне Европейския парламент. Нейнски, която е избрана от листата на вече несъществуващата "Синя коалиция", вчера сама напусна редиците на изпадналия в криза СДС, а според партийния лидер, след като тя стори това, е морално да се откаже и от евродепутатското си място.

Освен това Кабаиванов заяви в ефира на bTV, че е редно и депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, които вчера бяха изключени от партията, да напуснат Народното събрание.

Кабаиванов заяви, че парламентарните групи са функция на партията и затова тримата отлъчени трябва да излязат от НС. "Ще продължим на чисто и ще видите, СДС ще се върне при хората", обеща той.

По телефона обаче се включи Ваньо Шарков, който разясни на партийния лидер, че тримата народни избранници са в парламента от листата на "Синята коалиция" и ако сега напусне НС, на негово място ще влезе човек от ДСБ.

"Никога не сме имали по-глупав председател", скочи Шарков. Той обвини ръководството на СДС, че има много слаб политически опит, "набутват СДС в постоянни скандали" и се занимава със странчини и маловажни неща. Усъмни се и в легитимния избор на Кабаиванов за председател на СДС като посочи, че така и не е видял протоколите от избора му.

Той отхвърли обвиненията на лидера на СДС, че е човек на Костов и припомни, че когато ДСБ се създаваше, той бе главен секретар на СДС и е направил много, за да запази структурите на СДС. Бе категоричен, че няма да ходи в други партии.

Кабаиванов отрече упреците, че кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия е била резултат от договорка с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той все пак призна, че сам е поискал среща с Борисов, на която са обсъдили кандидатурата, но по думите му е съвсем естествено в подобна ситуация да поискаш подкрепа от управляващото мнозинство. По думите му обаче имена на срещата не били обсъждани, а Борисов е разбрал, че Стоянов е кандидат на СДС в момента, в който името му е било обявено.

"СДС отива на изборите като Съюз на демократичните сили. Помощ от вън не му трябва", заяви Кабаиванов. Той бе категоричен, че сините ще се явят самостоятелно на изборите и ще прескочи бариерата за влизане в НС.

Синият депутат Михаил Михайлов, който вече заяви, че ръководството трябва да си ходи, днес попита защо Петър Стоянов е бил издигнат толкова късно, а СДС не се е включило с номинацията му още при първоначалното предлагане на кандидати за Конституционния съд.

По думите му е трябвало името на Стоянов да бъде обсъдено първо в "Синята коалиция" и да се избере между него и Екатерина Михайлова. Той бе категоричен, че щом това не се е случило, кандидатурата на Стоянов е плод на уговорка.

Михайлов бе категоричен, че в СДС се връща назад и в момента доскорошните им съюзници в "Синята коалиция" ДСБ седят много по-добре на политическата сцена.

Водещи

Най-четени