Кабинетът „Борисов 3“ става ясен днес 03.05 | 08:52

Ще има изненади, предупреди след края на преговорите снощи Красимир Каракачанов

От iNews.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да обяви днес съставът на третото правителство, което ще оглави. Това обеща самият той миналата седмица, когато получи мандата от президента Румен Радев. И макар вече да изтекоха доста имена за отделните постове, голяма част от които се смятат за сигурни, единствено е 100% ясно, че самият той ще оглави кабинета. Знае се също и че кабинетът ще има 17 министерства, а заместниците на Борисов ще бъдат четирима.

Официално преговорите по състава на Министерски съвет коалиционните партньори приключиха във вторник привечер. На излизане от централата на ГЕРБ лидерът на ВМРО и съпредседател на Обединени патриоти Красимир Каракачнов заяви, че ще има изненади. Той изрази задоволство от преговорите, коалиционното споразумение и състава на бъдещия кабинет, предаде БГНЕС. На свой ред лидерът на "Атака” Волен Сидеров каза: "Не ги броим нещата на бройка, искаме да стане отбор, който да играе стабилно и да изкараме пълен мандат. Един от заместниците на бъдещия премиер ще е именно лидерът на ВМРО и съпредседател на патриотите. Той вероятно ще оглави и министерството на отбраната. Владислав Горанов пък ще запази поста си от предишния кабинет като този път ще бъде и вицепремиер. Томислав Дончев също ще запази поста си от втория кабинет "Борисов”. Лиляна Павлова отново се връща в регионалното министерство, като нейното име бе спрегнато и за четвъртия вицепремиер.

Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова и Красен Кралев също се връщат на поставете си от предишния кабинет на Борисов. Вероятно бившият председател на парламента и кандидат за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, която загуби изборите от Румен Радев, ще оглави правосъдието. Управителят на НОИ Бисер Петков ще поеме социалното министерство. МВР ще бъде поверено на Валентин Радев. Румен Порожанов, който беше шеф на Държавен фонд "Земеделие”, ще седне на министерския пост в аграрното министерство. А в екологичното ведомство се очаква да влезе Нено Димов. Здравното министерство вероятно ще бъде оглавено от шефа на Военномедицинска академия проф. Николай Петров. Бившият правосъден министър от втория кабинет "Борисов” Екатерина Захариева сега ще поеме външните работи. Очаква се в четвъртък Борисов да предаде на президента Румен Радев папката с попълнения състав на кабинета, след което парламентът трябва да гласува новите министри и да се премине към предаване на властта.

Водещи

Най-четени