Кабинетът "Борисов" си отиде 21.02 | 13:24

Народното събрание гласува оставката на правителството на ГЕРБ

От Диана Цветкова

С 209 гласа "за" Народното събрание прие оставката на Кабинета "Борисов". От 215 депутати, които присъстваха в пленарна зала петима бяха "против", а един гласува "въздържал се".

Премиерът, който отсъстваше по време на дебатите, се появи в НС малко преди гласуването и в момента прави изявление от трибуната в пленарна зала.

До слизането от власт на правителството се стигна, след като вчера (20 февруари) министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се оттегля и ще подаде оставката на ръководения от него Министерски съвет.

Само ден по-рано Борисов бе категоричен, че няма да напусне властта заради БСП и ДПС, а ще се бори срещу тях докрай.

Последвалите същата вечер протести в София прераснаха в сблъсъци между протестиращи и полиция, което послужи като мотив на Борисов да подаде оставка.

"Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си и решението ми за оставката на кабинета е окончателно", заяви министър-председателят в сряда.

Впоследствие парламентарната група на ГЕРБ декларира, че ще се съобрази с решението му и 116-те депутати на управляващата партия ще подкрепят оставката.

Парламентарно представените партии, включително "Коалиция за България", вече заявиха, че не възнамеряват да правят опити за съставяне правителство в рамките на сегашния мандат. Единствено лидерът на РЗС Яне Янев каза, че е готов да стане премиер.

Сега топката е в ръцете на президента Росен Плевнелиев. Той трябва да връчи мандат на парламентарно представените сили по тяхната численост и ако никоя не успее да сформира кабинет, държавният глава трябва да разпусне парламента, да назначи служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочни избори

Най-четени