Кабинетът "Денков" оцеля по волята на малко депутати! ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха 16.11 | 14:52

В крайна сметка народните представители на ГЕРБ и ДПС излязоха демонстративно от залата точно преди гласуването, но явно това бе предварително изчислено, че няма да е фатално

От iNews.bg

Правителството на Николай Денков оцеля след вота на недоверие, който току що бе гласуван в Народното събрание.  Нетипично малко депутати гласуваха против и за падането на кабинета за политиката му в сферата на отбраната. Това се случи след ожесточени "престрелки" в Парламента, където по традиция страстите бяха нажежени до червено - този път около дерогацията за руски газ. Депутатите не приеха предложението на ГЕРБ дерогацията да отпадне незабавно и така тя ще действа до началотона март.

Впоследствие гласовете на депутатите от ПП-ДБ се оказаха достатъчни, за да не се стигне до изненада в последвалото гласуване и на вота на недоверие, състояло се минута след това за дерогацията. "За" вота гласуваха от БСП, Възраждане и ИТН, но в крайна сметка това се оказа недостатъчно.

ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала секунди преди председателстващият заседанието Росен Желязков да обяви гласуване по вота на недоверие. 

66 гласуваха "за" вота, 61 бяха "против" и така вотът оцеля, зашото 66 народни представители не са нужните , за да може вотът да се обяви за успешен.

Минути преди гласуването ДПС поискаха оставките на двама министри. Те и ГЕРБ обвиняват ПП-ДБ, че са заформили нова пропутинска коалиция с БСП, ИТН и "Възраждане".

Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване и почивка. И поиска ГЕРБ и ДПС да се върнат. "Ако не подкрепяте правителството ако искат да се разграничат - да гласуват, не да излизат от зала! Ако наистина не подкрепят кабинета, да заповядат в зала, иначе лицемерието е ясно пред всички камери и български граждани", настоя социалистът.

"Ако нямат доверие на този "проруски и пропутински кабинет", да дойдат да го свалят. Иначе, благодарение на ДПС и ГЕРБ България ще продължи да има този кабинет, още няколко седмици , поне до следващия вот", заяви Георги Свиленски.

Водещи