Кабинетът "Орешарски" е подготвил малък пакет за подпомагане 27.05 | 09:38

Орешарски изброи пред тях няколко ключови приоритета, обединени в три групи

От Ивелина Георгиева

Номинираният за министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски започна консултации с представителите на Движение "България на гражданите".

Орешарски изброи пред тях няколко ключови приоритета, обединени в три групи, които са подготвили от Коалиция за България. Това са възстановяване на държавността, икономическо развитие и насърчаване на предприемачеството и социалната политика.

Според Орешарски мерките могат да се реализират до края на тази финансова година. "Възнамеряваме да разработим политики и в по-дългосрочен план", заяви той.

Кандидатът за премиер подчерта, че иска да промени начина на функциониране на властта у нас, като тя трябва да бъде много по-отворена към гражданското общество.

Сред най-неотложните мерки сме предвидили малък пакет на подпомагане на най-уязвимите групи от населението, каза Пламен Орешарски.

За бизнеса от Коалиция за България предвиждат цялостен преглед на отношението на администрацията върху бизнеса.

По отношение на държавността усилията трябва да бъдат насочени към възстановяване на усилията на парламента, каза той.

"Ние виждаме една по-активна държава в своите контролиращи и координиращи функции. Ще работим върху балансиране на енергетиката и селското стопанство", обеща Орешарски пред представителите на движението.

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева посочи, че е приела поканата за консултации, защото уважава институцията на парламента.

Кунева посочи, че за нейното движение е много важно кой ще подкрепи правителството и призова всяка партия, която го направи, да застане с лицето си.

Най-добрата тактика е всеки да бъде откровен в това, което върши, подчерта тя.

Ние смятаме, че е много по-добре да има избрано от парламента правителство, отколкото служебно, коментира Кунева.

Изключително притеснителен е резултатът от парламентарните избори, заяви лидерът на движението.
Според нея обществото се раздели на представени и непредставени партии в парламента.
Ние ще бъдем ваша демократична опозиция, подчерта Кунева.

Тя настоя Орешарски да види какво може да се коригира в договорените средства от Европейския съюз за следващия програмен период, да се обърне повече внимание на обществените поръчки и тяхната прозрачност, реформата в здравеопазването, реформа на МВР и службите и др.

"Ние искаме да знаем какво става с подслушването и кой го поръчва, искаме да знаем какво става с битовата престъпност", посочи Миглена Кунева.

Като друга важна тема Кунева посочи защитата на конкуренцията и защитата на потребителите.
По думите ѝ на първо място като приоритет стои решаването на проблемите в съдебната система.

Кунева пожела успех на всички парламентарно представени партии.

Пламен Орешарски се съгласи с опасенията на "България на гражданите", че е притеснителен резултатът от вота на изборите.

Здравеопазването е един от секторите, на който всички сме длъжници през последните години, заяви Орешарски. Нашата първа задача ще бъде стабилизиране на системата, такава каквато е, обеща той.

По отношение на съдебната система той заяви, че ще я разгледа от икономически план.

Върховенството на закона е една от основните предпоставки за справяне с бедността, подчерта той.

Водещи

Най-четени