Кабинетът "Орешарски" няма проблеми с парите от ЕС 20.11 | 13:43

Имало е дългогодишно прикриване на проблеми в усвояването, заяви Златанова

От Филипа Тодева

Нашето правителство няма проблеми с европейските програми, но за съжаление ние сме тези, които трябва да платят сметката на предишното правителство. Това заяви в МС вицепремиерът Зинаида Златанова, предаде БТА.

Златанова отбеляза, че в последните дни сме свидетели на груби манипулации и лъжи, че правителството има проблем с усвояването на европейските средства.

"Имало е дългогодишно прикриване на проблеми в усвояването на европейските фондове", разкри тя.

Златанова напомни, че първа е предупредила за проблеми пред ОП "Околна среда" и за промените с усвояването на парите от ОП "Развитие на селските райони". По ОПРЧР са загубени 39 млн. лева през 2011-а и 51 милиона лева през 2012 година.

Днес вицепремиерът увери, че кабинетът ще минимизира риска от загуба на средства.

Кабинетът е получил новите коментари на Европейската комисия по Споразумението за партньорство за следващия програмен период, информира Златанова. Препоръките на ЕК са за ускоряване на реформите в здравеопазването, образованието, водите, електронното управление.

Златанова добави, че за шест месеца правителството е успяло да сертифицира една трета от всички сертифицирани разходи по оперативните програми за седем години.

"Ускоряването на темповете на усвояване на евросредствата е очевидно", заяви тя. За периода 1 януари 2007 - 15 март 2013 г. сертифицираните разходи са 34,47%. От 15 март до 15 ноември тази година има ръст на сертифицираните разходи от 10%.

Министърът на околната среда Искра Михайлова съобщи, че по ОП "Околна среда" разплатените средства с натрупване към февруари тази година са 671,431 млн. лева. Към юни 2013 г. са 866 млн.лева, а към ноември (за последните пет месеца) е 1,375 млрд. лева. По думите на министъра това означава удвояване на разплащанията по програмата за последните месеци.

Социалният министър Хасан Адемов съобщи, че по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" към октомври е достигнато ниво на сертифициране от 363 млн. лева, а до края на годината се очаква нивото на сертифицираните средства да достигне минимум 1,250 млрд. лева. "С това рискът от загуба на средства е сведен към нула, а към май този риск беше за 450 млн.лева", каза министърът.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева съобщи, че по ресорната оперативна програма за близо 6 месеца са разплатени 360 млн.лева, което е двойно спрямо миналогодишен такъв период. За 2013 г. загубите по програмата ще са нулеви, заяви Терзиева.

Министърът на финансите Петър Чобанов каза, че индикативната програма за 2013 г. по оперативна програма "Административен капацитет" се изпълнява в срок. "До момента е постигнато около 10% наддоговаряне, което означава, че се стремим рискът от загуба на средства да бъде минимизиран", каза министърът. По оперативна програма "Транспорт" е било заварено голямо изоставане по подготовката за следващия програмен период, което е преодоляно.

Водещи

Най-четени