Кабинетът даде зелена светлина за ремонта на МиГ-овете 07.10 | 16:01

Полша ще ремонтира общо 6 двигателя на самолетите, които охраняват границите ни

От Лазар Тодоров

Полша ще ремонтира 6 двигателя на самолетите "МиГ 29", които се грижат за охраната на българските граници. Днес кабинетът разгледа подробно условията, които предлагат поляците и даде мандат на военния министър Николай Ненчев да подпише окончателно междуправителствено споразумение с тях.

Темата за сдеката предизвика широк медиен отзвук в последните седмици. Мина се през подадени и отхвърлени оставки на висши офицери от ВВС, както и през ултиматум от страна на премиера Бойко Борисов въпросът с МиГ-овете да бъде разрешен в най-кратки срокове.

Цената на 1 ремонт на двигател ще бъде 1, 023 млн. евро. Това означава, че България ще заплати общо над 6, 1 млн. евро за 6-те двигателя. На закритото правителствено заседание е станало ясно, че че Полша е единствената държава, с изключение на Русия, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети "МиГ-29". Братушките обаче са дали в оферта з аремонта, която е в пъти по-завишена от тази на Полша.

Освен това – поляците ще ни дадат за временно ползване, без да искат пари, два полски двигателя за период две години. Транспортните разходи също ще за сметка на Полша.

В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава. След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание, която със сигурност ще мине успешно.

Водещи

Най-четени