Кабинетът оряза обезщетенията и отпуските на полицаите 17.02 | 17:04

Държавна фирма ще регистрира автомобилите на българите вместо КАТ, предвиждат промените в Закона за МВР

От iNews.bg

Почти окончателно държавата орязва обезщетенията, които полицаите получават при пенсиониране, както и броя на дните в годината, през които те ще имат право на платен отпуск. Това предвиждат част от приетите днес от правителството промени в Закона за МВР. Единствената пречка пред реформата в силовото ведомство, срещу която самите му служители остро се противопоставиха и дори организираха протести, сега е парламентът. Ако и депутатите одобрят решението на кабинета, полицаите вече със сигурност ще разчитат на по-малки обезщетения след края на трудовия си стаж и на по-малки отпуски докато са под пагон.

Според приетите днес от правителството текстове при пенсиониране служителите на МВР ще получават по 12 заплати накуп, а не по 20, както е в момента. Това обаче касае единствено полицаите, които ще постъпят на работа след окончателното приемане на промените в закона от депутатите. По отношение на отпуските обаче измененията в нормативната уредба се отнасят до всички. Така както новопостъпилите, така и работещите в момента в структурите на МВР, ще ползват по 25, вместо 30 дни годишен платен отпуск, реши кабинетът.

Промяната в Закона за МВР предвижда още създаването на държавна компания, която да поеме дейностите по регистрацията на моторните превозни средства, които не са типични за ведомството. Така вместо това да прави КАТ, номерата по автомобилите и печатането на талоните ще прави Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги” (ДП "ЦПУ”). Проектът предвижда на новата фирма да поеме предоставянето на административни услуги , свързани с регистрацията на МПС, проектирането, разработването, поддържането и развиването на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и предпечатната подготовка и отпечатването на бланки, образци и документи за ведомството.

Приетите от кабинета промени в закона предвиждат още пожарникарите да получат по-голяма автономия в рамките на ведомството. Проектът предвижда и преобразуването на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” в Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението”. С тази промяна се цели постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на агенцията. Според министрите тази децентрализация ще доведе до по-ефективно управление на дейностите на пожарната чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния и административния й ресурс. По-ефективното управление ще способства и за по-ефикасно и качествено изпълнение на основните дейности на МВР в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, което е от съществено значение за обществото и държавата.

В законопроекта е предложено преминаването на дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, осъществявани към момента от дирекция "Специална куриерска служба” на МВР, към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Това кореспондира с възложените й от Закона за защита на класифицираната информация функции на държавен орган, осъществяващ политиката по защита на класифицираната информация, който организира, координира и осъществява цялостен контрол върху дейността по защитата на класифицираната информация.

Водещи

Най-четени