Кабинетът предостави шест архологически обекта на община Варна 28.10 | 20:06

Промениха статута на имоти в Правец, Пазарджик, София

От iNews.bg

Министерският съвет предостави на община Варна право да управлява за срок от 10 години шест имота със статут на археологически недвижими културни ценности. Става въпрос за терен от 291 дка в местността "Аладжа манастир”, Римските терми на Одесос, Римската баня, Епископска базилика на Одесос, Варненският енеолитен некропол и Княжеският манастир, съобщи пресслужбата на правителството след днешното му заседание.

С предоставянето им на общината ще е възможно опазването на разкритите археологически ценности, ускоряването на проекти за тяхното експониране и социализация и организиране на културни събития на открито, се посочва в мотивите.

Кабинетът предостави държавен имот за ползване и на община Правец. Той се намира в местността "Черковище” край с. Разлив и със застроена площ 6,7 дка - едноетажна сграда. Местната власт ще го използва за изграждане на база за изнесени занимания и предоставяне на алтернативни методи за работа с деца в риск, живеещи в социалните домове на територията на общината, за деца в неравностойно положение, както и за деца и младежи със специални образователни потребности.

Кабинетът даде разрешение в полза на частно лице – Наско Костадинов, да бъде учредено право на прокарване върху имот на Министерството на земеделието и храните в землището на с. Ивайло, община Пазарджик. Правото на прокарване е за електропровод, който има за цел да присъедини селскостопански имот към жилищна сграда. Таксата, която следва да бъде заплатена за това, е в размер на 1073 лв.

Министерският съвет прие разпореждане за обявяване на имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост и за апортирането му в капитала на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България” ЕАД – София. С апортирането на имота – офис на ул. "Алабин" №38 в София, се създават условия за осъществяване на дейността на новата компания.

С три други решения правителството промени статута на държавни имоти. От частна в публична държавна собственост беше преобразуван ползван от дирекция "Инспекция по труда” в Плевен офис в административната сграда на ул. "Ал. Стамболийски” №1 в града. Терен от 6,7 дка с построения в него санаториум в местността "Манастира” край с. Елешница беше отнет от ИА "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” и обявен за частна държавна собственост. Имотът е с отпаднала необходимост за агенцията.

От Министерството на отбраната беше отнето правото на управление върху три имота и статутът им беше променен в частна държавна собственост. Терените с обща площ 41 дка и 36 сгради се намират край с. Гурмазово в община Божурище.

За Министерството на отбраната и Българската армия е отпаднала необходимостта от ползването им, а като имоти – частна държавна собственост, с тях могат да се извършват разпоредителни действия по реда на Закона за държавна собственост.

 

 

 

Водещи

Най-четени