Кабинетът удължи изборния ден в Турция, Германия и Великобритания 15.03 | 15:37

Взети са мерки и срещу струпването на автобуси с български турци по границата

От iNews.bg

Правителството има готовност да подпомогне изборния ден в чужбина като изпрати още персонал в натоварените задгранични секции както и да се бори със струпването на автобуси и коли по границата, ако се наложи. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев, който отговаря за организацията и провеждането на парламентарния вот на 26 март, предаде Дарик.

Поради големия брой на подадените заявления за гласуване в Лондон, Турция и Германия, се очаква там да се стигне до удължаване на изборния ден, за което ще бъде създадена подходящата организация, обяви той.

"Такива възможности за получаване на опашки се идентифицират към момента в Лондон, в Турция и Германия. В тази връзка са проведени разговори с ЦИК, за да може да бъде направена организацията по-добре, отчитайки тези подробности. При необходимост имаме възможност да командироваме допълнителни служители под егидата на Министерството на външните работи, които да бъдат в състояние за спомагат това потенциално натрупване да бъде преодоляно", обясни служебният министър.

Той информира, че сигналите за нарушения в хода на предизборната кампания са относително по-малко в сравнение с други години и компетентните институции работят по тях. Колкото до случая с агитацията на турски език сред българските изселници в Турция, Янев припомни, че турският посланик у нас Сюлейман Гьокче вече е провел разговор с българските власти.

"Имаме уверението на турската страна, че ще бъдат спазени необходимите условия за спокойно протичане на изборния процес и спазване на българското законодателство. Вие сте свидетели, че този случай, за който беше викан посланикът във Външно министерство, на практика няма повторение и не можем да говорим за рецидив. Така че мерките, които виждате на практика, ще продължавате да ги виждане и занапред", обеща вицепремиерът. 

Водещи

Най-четени