Каварна почете посмъртно арменец, спасил града от опожаряване 30.10 | 20:56

Телеграфистът Еранос Ераносян стана почетен гражданин за геройството му от 1877 г.

От Диана Цветкова

Арменският телеграфист Еранос Ераносян, който е спасил от опожаряване Каварна по време на Каварненското въстание през 1877 година, бе удостоен посмъртно със званието "почетен гражданин".

Това стана с решение на общинския съвет на града, съобщава БТА.

"В историята на нашия град това е първият случай на посмъртно удостояване на човек, който по време на самозащитата на града от черкези и башибозуци е предотвратил клането на стотици жени и деца, но е заплатил с живота си", посочи кметът Цонко Цонев.

В града вече има улица, носеща името на Еранос Ераносян, а през 2007 година с помощта на арменската общност у нас на тази улица е издигнат и паметник.

За жеста към паметта на телеграфиста, който без разрешение е подал от името на гръцкия консул в Балчик телеграма до Цариград, с която известил чуждите дипломати за зверствата в Каварна по време на въстанието, благодари посланикът на Република Армения у нас Арсен Схоян.

"Сигурен съм, че ако Еранос Ераносян сега ни гледа отнякъде, той ще се почувства много щастлив и със сигурност отново би направил всичко възможно за спасението на вашия град", посочи дипломатът.

Водещи