Казанлъшко село се обяви срещу проект за нова водоснабдителна система 13.07 | 09:16

Системата е необходима за изграждането на туристически комплекс в местността Узана

От Петя Михайлова

Да не се изгражда нова водоснабдителна система в местността Лешница в Стара планина, защото ще остави без вода 850 жители на село Ясеново, което се намира в подножието на планината.

Това ще напише в писмо до правителството и премиера днес областният управител на Стара Загора, съобщи БТА.

Той пое този ангажимент на среща късно снощи с жителите на казанлъшкото село.

Повод за срещата е писмо на МОСВ до кметството на селото и областната администрация, в което се съобщава за проект за изграждане на нова водоснабдителна система в местността Лешница.

Системата е необходима за изграждането на нов туристически комплекс в местността Узана, известна като географския център на България. Досега водата на Лешница се дели на две - едната тръгва за Габрово, а другата за Розовата долина.

"Ще поискам становище на РИОСВ - защото "Лешница" е природен резерват, становище от "Водоснабдяване и канализация" - защото освен Ясеново ще бъдат засегнати още поне няколко села в Розовата долина, и от предприятие"Язовири и каскади" - защото сега река Лешница се влива в язовир "Копринка", обеща областният управител на Стара Загора.

Село Ясеново е най-отдалеченото населено място в казанлъшката община. Тук заедно от години живеят хора от различни етнически групи и с различно вероизповедание. В центъра на селото има джамия, а от една година и православна църква. Препитание за местните хора е животновъдството и отглеждането на 1000 декара рози. В селото снощи започна събирането на подписка срещу проекта за изграждането на нова водоснабдителна система.

Водещи

Най-четени