Казваш дали си масон или доносник за достъп до секретни документи 31.08 | 14:17

БСП заклейми като „лов на вещици“ промените в Закона за класифицираната информация

От iNews.bg

Кандидатстващите за достъп до класифицирана информация вече ще декларират своята принадлежност към тайни общества и неформални организации. Това решиха депутатите в първия работен ден от есенната сесия на парламента с приети на второ четене промени в Закона за класифицираната информация, предаде БГНЕС.

Кандидатите за длъжности или за изпълнение на конкретно възложени задачи, налагащи работа с класифицирана информация, маркирана с гриф "Секретно", ще попълват въпросник, в който ще отговарят в какви организации членуват и дали са били част от службите за разузнаване и сигурност на България.

Депутатът от БСП лява България Таско Ерменков заяви, че с тези текстове се дават основания за "лов на вещици". Според него старият текст е бил по-добър и по-точен, защото е включвал задължението организациите да бъдат изброени.

Методи Андреев от Гражданската квота на ГЕРБ пък обвини социалиста в конфликт на интереси. "Дали ще се "ловят вещиците", зависи от волята на държавата, но те трябва да бъдат локализирани", сече Андреев.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички експерти и членове на оглавяваната от него комисия след приемане на текстовете за свършената работа и специално подчерта постигнатия консенсус в неговата комисия.

Водещи

Най-четени