Каймата "Стара планина" - само от прясно месо? 27.10 | 16:42

Влагането на прясно месо щяло да стимулира родното животновъдство

От Миглена Ивановa

Обмисля се при производството на кайма по стандарта „Стара планина” да се използва само прясно месо. Това обяви министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с ръководствата на животновъдните организации при премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Според министъра по този начин ще бъде стимулирано българското животновъдство. Найденов се обяви категорично против допускането на соя в стандарта „Стара планина”.

Върнат е лицензът за производство на фирмата „Сами М”, допълни министър Найденов. Останалите три фирми, чиито проби бяха позитивни за соя, не са я вложили умишлено, но формално стандартът е нарушен. От ДВСК ще направят предложение какви да бъдат паричните санкции за тях.

Мирослав Найденов допълни още, че с Националното сдружение на общините в България ще се обсъди възможността пасища и мери да се предоставят с предимство на животновъдите. В момента те се раздавали по-скоро на хора, които нямат животни, каза министърът след срещата.

По думите му, ще се търсят резерви, за да няма намаление на субсидията на глава животно за 2011 година и тя да остане на нивото от тази година. За първи път ще има държавна помощ за сектор „Биволовъдство” в размер на 1.2 млн. лева, подчерта министърът на срещата.

Водещи

Най-четени