Как Велико Търново се включи в протеста срещу цените на горивата? 14.03 | 16:20

За около час автомобили протестираха с надути клаксони и сипваха минимални количества бензин

От Таня Георгиева

И великотърновските шофьори се включиха в организирания в неделя в социалната мрежа Facebook Национален протест срещу високите цени на горивата. Повече от 200 автомобила и над 500 човека се събраха на паркинга пред "Практикер”, откъдето тръгнаха в колона към бензиностанция на "OMV” и зареждаха на символични суми до левче, като искаха фактури за това.

В предварително проучване "За” събитието се обявиха и таксиджиите в града. Нито една "жълта” кола обаче (които са около 600 в града) не се присъедини към исканията за намаляване на акциза и цените на горивата. Мотивът за това според някои беше, че няма да има никакъв ефект от организираното по този начин недоволство. Още повече че голяма част от таксиметровият превоз е на газ, а за момента неговата цена е сравнително ниска и поносима.

Повечето от младите участници в протеста споделиха пред Sever.bg, че също не одобряват тази форма на недоволство, защото няма да постигне нищо, но понеже тя е била "избрана” от "организаторите”, са решили да се включат, пък каквото стане.

На въпроса "Защо е избрана такава форма на протест?” Славомир Савов (един от "организаторите”) заяви, че "...ако се приложат по-ефективните методи – блокиране на бензиностанциите, главните булеварди или входно-изходните точки на Велико Търново, от полицията ще им съставят актове...” , при което протестиращите около него изразиха бурно несъгласие с това оправдание – по думите им, "...ако се плашим от един акт, къде сме тръгнали...?!”

С надути клаксони, като на сватба или абитуриентски бал, колите тръгнаха уж към Царевец, но, поради "добрата организация” се разпокъсаха и след около час протестът приключи. За това колко сериозна и ефективна е била тази форма на недоволство, е показателен шеговитият въпрос между хората след 15.00 часа: "Абе, разбрахте ли, че някъде в града имало протест...?!”

От Българският съюз на товарните превозвачи пък предупредиха, че от 21 март предвиждат ефективен протест.

Най-четени