Как Хитрино се възстановява след ужаса 26.12 | 10:35

Водата в селото е годна за пиене

От iNews.bg

След трагедията в Хитрино, при която се взриви цистерна с пропан-бутан, постепенно шуменското село се възстановява. Започнаха вече ремонтите и продължават замерванията на въздуха и водата. След последните проби се оказа, че водата там става за пиене.

Показателите отговарят на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Това съобщиха от водоснабдителното дружество.

Междувременно работата в Хитрино не спира и по празниците, като на място помагат и доброволци. Всеки ден са нужни не повече от 10-15 доброволци, отбеляза пред БНР Красимир Косев, който е ръководител на доброволческото звено.

"Решението е взето така, защото във всяка една община в България се изграждат доброволни общински формирования, за които държавата и общините внасят определено финансиране, също така имат и застраховка "Живот". Мисля, че е по-удачно по подготвени хора да влязат в тези първи дни след жестоката катастрофа", каза още Косев. 

Важно е хората, които работят на терен, да са добре обучени и екипирани, защото непрекъснато има падащи предмети. От полуразрушените сгради висят покриви, греди...

Водещи

Най-четени