Как българите се веселиха в Новогодишната нощ 01.01 | 13:21

С много настроение, музика, хора и фойерверки хиляди нашенци посрещнаха новата 2014 г.

От Кремена Бедерева

Новата 2014 година беше посрещната с празничен концерт на площад "Княз Александър Първи" в столицата. За да посрещнат новата година, на площада бяха дошли няколко хиляди души. През цялата вечер в центъра на столицата имаше засилено полицейско присъствие. Стотици граждани на площад "Княз Александър Първи" изслушаха новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев и след това химна на Република България. Прозвучаха "Многая лета" и Дунавско хоро, което поведе Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл.

Половин час преди полунощ, в цяла София се чуваше тътен от пиратки, фойерверки и всякакви пиротехнически средства. Много от софиянци предпочетоха да посрещнат новата година в заведения в центъра, а други - у дома.

Няколко хиляди души посрещнаха 2014 година на площада в центъра на Каварна с концерта на американския хеви метъл  изпълнител Тим "Рипър" Оуенс. Новогодишното тържество на открито, което общината  организира за единайсета поредна година, започна в 22.00 часа с  изпълнения на българската рок група Б.Т.Р. След половин час на  сцената излезе и бившият вокалист на известната английска група  "Джудас Прийст". Бъдете здрави и щастливи и нека Новата година ни донесе още  много рок концерти, каза в приветствието си към съгражданите си  кметът на общината Цонко Цонев. Новогодишното тържество завърши с пищна седемминутна заря и  с общоградско хоро на площада "Защитата на Каварна".

Хиляди плевенчани посрещнаха 2014 година на централния площад  "Възраждане" с най-дългото хоро и с чаша червено "Дунавско  вино", създадено по европроект от български и румънски майстори  винари.  Хорото поведоха в полунощ артистите от Северняшкия ансамбъл, а  на него се хванаха кметът на Плевен проф. Димитър Стойков и  стотици празнуващи. В приветствието си към тях Стойков заяви, че градът изпраща 2013 г. с намаляла с 3 на сто безработица и с  бързо усвояване на важни европейски проекти.

Той посочи, че през април 2014 г. за модернизиране на градския транспорт ще бъдат  доставени 40 нови съвременни тролейбуси. При успешно реализиране на всички европроекти ще бъдат инвестирани по 5000 лева на  жител в общината, отбеляза той. Велоомаратонецът Младен Белчев, който въпреки увреждането си,  получено при катастрофа, успешно измина разстоянието от Плевен  до Лондон по повод на Олимпийските игри през 2012 г., снощи  точно в полунощ направи обиколка за 14 минути с велосипеда си до важни исторически места в центъра на града около храма-мавзолей "Свети Георги" - паметника на Васил Левски и паметника на  Четвърти плевенски пехотен полк. 

В новогодишната програма се изявиха "Диана експрес", две  младежки рок-групи и актьорът от Плевенския театър Веселин  Плачков, който получи много аплаузи от публиката, че е избран да изпълни ролята на Васил Левски в нов филм за героя.  Празничните илюминации бяха по-дълги от всеки друг път.

Хиляди хора се събраха късно снощи на централния площад  "Жеравица" в Монтана и посрещнаха заедно Новата година.  В часовете преди настъпването на 2014-а концерт изнесе  градският духов оркестър "Дико Илиев", а след 24 часа на сцената се качи народната певица Гуна Иванова. Извиха се дълги  250-300-метрови хора, на които се хванаха много от празнуващите  на открито.  По традиция в 24.00 часа небето над града се освети от  хиляди фойерверки. Кметът на Монтана Златко Живков поздрави празнуващите на  площада и обяви, че за следващата Нова година Монтана ще има нов храм, нов стадион, реставрирана антична крепост над града,  ремонтирани паркове, улици и площади.

След тържествата на открито в Новогодишната нощ в различни  селища на Силистренска област тръгнаха сурвакарите, съобщава БТА.  Това е една от запазените и в други етноси традиция в  региона.  На 14 януари, празнувайки Нова година, сурвакат и ромите.  Според силистренската етнографка Донка Съботинова в Крайдунавска Добруджа има обичай ромите да сурвакат с маши или метални  предмети, вместо с дрянови клонки. Вярва се, че скрепените с  железен предмет пожелания са по-силни. 

В своята книга "На една земя, под едно небе" Донка  Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци,  арменци, руси-староверци и роми. Изследвани са 39 населени места - близо една четвърт от всички селища в Силистренско. Според  етнографа българите в Добруджа имат 50 религиозни и календарни  празници. Казаците, както наричат жителите на село Татарица,  имат 28 празника. Турците-сунити имат 9 празника, а алианите -  15.

Толкова са и празниците на арменците. Ромите по календар  празнуват 20 пъти в годината. Първият писмен източник, който е свидетелство за обичай с  маскирани хора на територията на българските земи, е житието на  християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол  /Силистра/. Описанието се отнася за Силистренския край. При посещението си в България през 2001 година папа  Йоан-Павел II дари част от мощите на светеца и сега те се пазят  в силистренския катедрален храм "Св. Св. Апостоли Петър и  Павел".

Водещи

Най-четени